Weber koristi kolačiće na svom sajtu u cilju statističke obrade podataka kao i kolačiće trećih lica kroz dodatke za društvene mreže (dugmad za deljenje sadržaja). Nastavljanjem posete našem sajtu, slažete se sa upotrebom kolačića.
Više o tome kako koristimo kolačiće i kako možete da promenite vaša podešavanja, kliknite ovde

Weber Saint-Gobain - Official website of the company

Priprema podloge

Pre početka radova neophodno je utvrditi kvalitet podloge na koju se planira naneti novi proizvod. U zavisnosti od toga koja vrsta materijala se nanosi postoje delovi podloge i karakteristike na koje se mora obratiti posebna pažnja, ali postoje i neka generalna pravila koja važe za sve vrste proizvoda.

Različite podloge

Različite podloge imaju različite uslove koji moraju da budu ispunjeni kako bi se izbegli svi mogući negativni efekti. 

 • Nove cigle, blokovi i beton - najmanje 6 nedelja je potrebno da se u potpunosti osuše i budu spremni za nove slojeve, 
 • nove gipsane ploče - najmanje 4 nedelje je potrebno od trenutka postavljanja do trenutka kada treba da se stavi novi sloj na njih,
 • gipsane ploče - mogu da izdrže maksimalni teret od 32kg/m2, nisu pogodne za upotrebu u prostorijama sa velikom količinom konstantne vlage (javna kupatila i sl.), 
 • betonski podovi - moraju da budu izloženi stalnom sušenju na vazduhu minimum 6 nedelja, duži period je potreban ukoliko su vlažni vremenski uslovi. 

Provera čistoće podloge

 1. podloga mora biti bez prašine, masnoće, drugih prljavština i ostataka drugih materijala,
 2. sve prljavštine treba mehanički ukloniti, obrisati i sačekati da se podloga osuši,
 3. nakon čišćenja na podlogu se nanosi osnovni premaz weber.prim kako bi se postigla ujednačenost podloge.

Provera ravnoće podloge

 1. ravnoća može da se proveriti pomoću libele,
 2. ukoliko postoje neki razmaci između libele i površine ne smeju da budu veći od +/-5mm, a ukoliko je podloga namenjena velikom prometu i opterećenju ti razmaci ne smeju biti veći od +/-3mm, 
 3. ukoliko više od 80% podloge odgovara gornjem kriterijumu, smatra se da je podloga standardnih uslova, ukoliko više od 20% podloge ne odgovara gornjim kriterijuma ona se mora izravnati .

Provera čvrstoće podloge

 1. podloga mora biti i čvrsta i otporna, 
 2. provera se vrši tako što se ekserom zagrebe po površini, 
 3. ukoliko se vrlo lako skida površinski sloj, kruni se i otpada veća količina - podloga nije čvrsta, 
 4. svi delovi koji otpadaju moraju se u potpunosti ukloniti, površina se mora izravnati i potom je tek spremna za korišćenje.

Provera poroznosti

Cementne podloge treba da imaju normalnu apsorpciju kako bi se izbeglo da podloga upija vodu iz samog lepila i kako bi se obezbedilo adekvatno vezivanje:

 1. provera se vrši tako što se naspe mala količina vode na podlogu, 
 2. ako podloga upije vodu za manje od 1min smatra se da je ta podloga izuzetno porozna i zahteva grundiranje pre nanošenja lepila,
 3. weber.prim akril se nanosi minimum 6 do 12h pre nanošenja sledećeg sloja, pre nanošenja se razredi u vodi u razmeri prema uputstvu na pakovanju.